loopbanenzelfontwikkelingzelfsturing

Een loopbaan, meer dan gewoon “werk”

Een loopbaan, meer dan gewoon “werk”

Een paar weken geleden leidde ik een workshop rond Loopbanen in een CVO in Ganshoren, en ik kwam tot verfrissende inzichten.

Het “klassieke” loopbaanpad bestaat al langer niet meer. Het is niet te rijmen met onze wens naar meer balans tussen ons professioneel en privé-leven. Een balans die varieert naargelang de fases in ons leven. Flexibeler werken wordt de nieuwe realiteit.

De meesten onder ons beseffen dat ons dood werken waarschijnlijk niet de beste optie is… want het gaat nog lang duren vooraleer de Rust of het Pensioen daar is.

Wat willen we dan zoal in onze loopbanen realiseren? Ik deed een leuke oefening met de deelnemers. Ik vroeg hen wat “loopbanen” voor hen betekent en om daar een beeld bij te zoeken.

We willen:

  • onszelf verder ontwikkelen of leren
  • sociale contacten, nieuwe mensen leren kennen
  • een zinvolle bijdrage hebben
  • plezier beleven
  • een goede balans tussen werken en leven
  • van pad kunnen veranderen

We willen niet zozeer onze weg naar boven verzekeren. Neen, we willen vooral zinvol bezig zijn.

Zinvol bezig zijn, doen we niet enkel in de vorm van “werk”. We hebben een creatieve hobby, studeren nog bij, zijn met onze familie bezig, ondernemen, doen vrijwilligerswerk, reizen, etc. Evengoed zijn dit aspecten van jouw loopbaanpad. Het kan een wirwar zijn van verschillende zaken en het is juist de combinatie waar je ‘smorgens fluitend voor uit bed komt. Een job kan zorgen voor een vast inkomen, maar kijk eens naar de opportuniteiten en kansen die je hebt om je nog zinvoller te voelen.

Samen op zoek gaan naar een zinvolle loopbaan die plezier, voldoening, balans en richting geeft, dat is mijn doel als coach. Ik wil  mensen blijven inspireren om zelf aan het stuur te gaan zitten: je pad zelf te ontwerpen en creatief in te vullen, niet enkel met “jobs”.

Wil je zelf een workshop volgen en meer inzicht verwerven in jouw “loopbaan”, hou dan zeker de pagina Workshops in de gaten.

Samen met Ann Hofkens geef ik op 28/4 een Inspiratie- en Infosessie in Antwerpen. Hier vind je meer info.

 

Geef een reactie